Hane eller hona?

En hane är oftast den som är mera kelig och stabilare i tempramentet. Så är det en lugn och gosig kanin man letar efter så är det enligt min åsikt bättre att välja en hane. Sen kan man inte ha en hane ihop med någon annan kanin om man inte kastrerar han innan.

En hona är lite mera upp och ner i humöret beroende på om hon brunstar eller inte. Däremot kan man oftast ha två honor ihop direkt och det fungerar bra. Men då tycker jag att man ska ha systrar som växt upp tillsammans och är vana vid varandra redan innan dom blir könsmogna. Eller åtminstone två jämngamla ungar. 

Vad man än väljer så måste man ha i tanken att kaniner är individer och det är inte alltid att dom går ihop. Risken finns att dom börjar bråka och måste i slutändan ha varsin bur.

Man ska absolut inte ha två okastrerade hanar ihop! Dom ser varandra som rivaler och börjar slåss när dom blir könsmogna.

  

En eller två?

Det går jättebra att ha en kanin ensam då dom har sällskap via er.

Om man ska ha två stycken så brukar det funka bra att ha två kullsystrar ihop. Då har dom växt upp ihop och har funnit trygghet i varandra och även att dom då inte ser varandra som rivaler när dom väl blir könsmogna. Kan ev. även funka med två lika gamla ungar från två olika kullar. Men finns ingen garanti för att det funkar. Det finns det aldrig med två kaniner. Dom är ju trots allt individer som funkar bättre med vissa och sämre med vissa, precis som vi.

Det allra bästa alternativet är att man köper en hane först och kastrerar honom och sedan köper en hona. Det brukar aldrig gå fel då hanen inte är någon konkurrent alls för honan. Man kan kastrera vid ca 6 mån ålder och det brukar kosta runt 1000 kr.

Tillbehör till kaninen

Det första som man behöver är någon slags bur. Enligt Jordbruksverket så ska buren vara minst Bredd 100, djup 50 och höjd 50 per kanin för små raser. Sen behöver inte buren vara dubbelt så stor bara för att man har två men är ganska trångt för dom i en liten bur. Jag själv tycker desto större desto bättre. Sen ska dom även ha en hylla/hus som dom kan sitta på och gömma sig under. Matskål och vattenskål med  såklart.😊 Tänk på att en kanin behöver utrymme att springa och motionera på så släpp gärna ut den ur buren emellanåt. 

Om man ska ha kainen ute under vinter halvåret så ska man ha ett hus och väldigt gärna hela buren på ben så att inte kylan från marken tränger in i buren. Sedan måste man även byta vatten minst 2 ggr om dagen då det fryser och ge mycket hö/halm så kaninen kan boa ordentligt. 

Jordbruksverket har många bra tips på sin hemsida när det gäller att han kanin hemma. Under fliken djur och sedan kanin som sällskapsdjur. 

Foder

Hö är alltid basen i en kanins mat. Den behöver höet även till att slita ner sina tänder som växer hela tiden. Sedan kan man även ge lite pellets. Jag ger Rabbfor fråm granngården vilket är ett prisvärt och bra foder, max en 1/2 dl per dag. Är dom mer hungriga så ge mera hö. Sedan är det gott med en morot ibland eller någon annan grönsak/frukt men detta är inte nödvändigt utan mera som lite godis. Men inte för mycket då många kaniner har väldigt känsliga magar. 

Tänk också på att vänja in dom lite lungt med nytt foder. Kan vara gräs på våren och sommaren också. Bara att sätta ut dom där det är mycket gräs och låta dom äta en massa direkt när dom inte är vana är inte bra alls och kan leda till mycket lös avföring och till och med att kaninen avlider om man har riktig otur. Så va försiktiga med era små godingars magar. Med det sagt så vill jag bara poängtera att alla är inte lika känsliga men varför chansa?